Gelir İdaresi Başkanlığı’nın 1 Mayıs’ta yürürlüğe girecek yeni düzenlemesine göre; lokanta, kafe ve pastane gibi işletmeler kendilerinin hazırlayıp sundukları yiyecek ve içecekler ile dışarıdan temin edilerek buralarda sattıkları ürünler için KDV’yi yüzde 10 (alkollü içeceklerde yüzde 20) olarak hesaplayacak. Bu işletmelerin telefonla veya internet üzerinden sipariş suretiyle adrese gönderme, gel-al gibi yöntemlerle yaptıkları tüm satışları da aynı kapsamda olacak.
Yiyecek ve içecek hizmetlerine yönelik işyeri ruhsatı bulunmadığı halde müşterilerine servis yapılabilen alanlarda yiyecek ve içecek hizmetleri sunan işletmelerin yaptıkları satışlar da bu kapsamda değerlendirilecek.
‘KDV artışı değil’
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemenin bir KDV artışı anlamına gelmediğini belirterek, “İşletmelerin vatandaştan aldığı KDV’nin doğru belgelendirilmesi için düzenleme yapıldı” açıklamasını yaptı.
Denetimler sonucunda bazı lokanta veya kafelerin yeme içme hizmeti yerine et, su, meyve suyu gibi ürünleri satmış gibi gösterdiği ve KDV oranını yüzde 10 yerine yüzde 1 olarak hesapladığı tespit edilmişti.
İşte 2 örnek
1- Lokantada yemek yiyen müşteri, 1 kg. paket baklava satın alır. Lokanta, yemek hizmeti ile baklava satışında %10 KDV hesaplayacaktır. (Bu düzenleme öncesi; lokanta, yenilen yemek ile baklava satışını birleştirip, temel gıda satışı gibi göstererek %1 KDV’li tek fiş kesebiliyordu. Tüketicinin ödediği parada bir değişim olmazken, devletin yüzde 9’a varan vergi kaybı oluyordu.)
2- Bir büfe 180 TL’ye dürüm döner, yanında da 20 TL’ye bir içecek sattı. Müşteri 200 TL ödedi. İşletme %1 KDV’li fiş keserek, bu satıştan 2 TL’lik vergi çıkardı. (Yeni düzenlemeyle %10 KDV kesilecek. Dolayısıyla 20 TL vergi çıkacak. Müşterinin ödediği 200 TL’de ise bir değişiklik olmayacak.)
İstanbul’da işletmelere KDV denetimi
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, işletmelerde KDV denetimi gerçekleştirdi. Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç’in de katıldığı denetimlerde işletmelerin pos cihazları, yazar kasaları ve ödeme aldıkları cihazlar kontrol edildi.
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı, Beşiktaş, Şişli, Fatih, Beyoğlu ve Kadıköy’de restoran, pastane, fırın, kafe ve eczane gibi işletmelerde denetim yaptı. 45 araç ve 200 gelir uzmanının katıldığı denetimlerde KDV oranlarına ilişkin tespitlerden IBAN’a ödeme uygulamalarına kadar pek çok kontrol yapıldı.
Kayıt dışı önlenecek
Denetimlere katılan İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Rıza Bilgiç, yaptığı basın açıklamasında, “Denetimlerimiz KDV oranları, ödeme kaydedici cihaz ve POS cihazları denetimi, iş yerleri kiralıksa kira ödemeleri bankadan mı elden mi; dekont tespiti, POS cihazları işletmeye ait mi değil mi, işletmeye ait olmayan POS cihazları kullanılıyorsa tespiti, kayıt dışı istihdam bulunması durumunda tespiti ve IBAN numarasına ödeme alan işletmeler varsa bu numaraların tespiti, hesap numarasının işletmeye ait olup olmadığı konularının tespiti ile alakalı. Vergi denetimlerinde en önemli amacımız kayıt dışılığı önlemektir” dedi. ● İstanbul DHA